Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την εγκατάσταση και σύνδεση των δεξαμενών (boilers)

Image

Τοποθέτηση

  • Η βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί πρέπει να αντέχει το βάρος του γεμάτου με νερό boiler
  • Ο σωλήνας που οδηγεί στην αποχέτευση πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο  κλίση 1:200 και διάμετρο 022 και να καταλήγει σε ασφαλή (και ορατή) περιοχή
  • Γύρω και πάνω από το boiler πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για εργασίες σύνδεσης, ελέγχους, αντικατάσταση ανοδίων, πρεσάρισμα δοχείου διαστολής και εξυπηρέτηση λοιπών παρελκόμενων

 Σωλήνωση θέρμανσης

Για σωστή απόδοση του boiler πρέπει η σωλήνωση σύνδεσης των εναλλακτικών με το λέβητα ή τους ηλιακούς συλλέκτες να είναι τουλάχιστον 022 έως τα 300lt και 028 στα μεγαλύτερα. Για μεγάλα μήκη πρέπει να γίνει υδραυλική μελέτη. Συνιστάται επιμελημένη μόνωση όλων των θερμών επιφανειών σωλήνων και εξαρτημάτων.

 Παροχή νερού τροφοδοσίας

Για σωστή απόδοση του boiler πρέπει η σύνδεση νερού τροφοδοσίας θα εξασφαλίζει πίεση τουλάχιστον 2bar και παροχή 1-3m3/h αναλόγως μεγέθους. Δεν ενδείκνυται η εγκατάσταση του δοχείου όπου η πίεση είναι χαμηλότερη του 1bar.

 Ρυθμιστής πίεσης

Στη σύνδεση με το δίκτυο νερού πρέπει να τοποθετηθεί ρυθμιστής πίεσης ¾  “(150-300lt) ή 1” (500-1000lt) ρυθμισμένος στα 3 bar (έως και 6bar εάν απαιτεί η εφαρμογή π.χ. σε ψηλά κτίρια, αλλά με μεγαλύτερο του κανονικού δοχείο διαστολής). Συνίσταται ρυθμιστής με φίλτρο.

 Ανεπίστροφη βαλβίδα κρύου νερού

Μετά τον ρυθμιστή πίεσης πρέπει να τοποθετείται ανεπίστροφη βαλβίδα ανάλογης διαμέτρου.

 Βαλβίδα ασφαλείας

Μετά την ανεπίστροφη βαλβίδα τοποθετείται βαλβίδα ασφαλείας υπερπίεσης, ρυθμισμένη σε πίεση 7-8 bar. Η εξαγωγή της πρέπει να ρέει ανεμπόδιστα στην αποχέτευση, σε μια ορατή θέση προστατευμένη από παγετό.

 Πιεστικό δοχείο (διαστολής)

Εκτός των πιεστικών δοχείων των κυκλωμάτων του λέβητα και του ηλιακού θερμοσίφωνα, πρέπει να τοποθετείται και ένα πιεστικό δοχείο θερμού-κρύου νερού (Μπλε) στην τροφοδοσία του boiler. Ο όγκος του πρέπει να είναι 8-12% της χωρητικότητας του boiler, να πρεσάρεται στα 4 bar και να έχει μέγιστη πίεση λειτουργίας τα 10bar.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s